ÅRET HVOR bæredygtighed blev topprioritet

For et år siden skrev vi i vores beretning, at vores største konklusion for året var, at bæredygtighed i 2018 for alvor var blevet mainstream. I 2019 har vi tydeligt mærket sandheden i den konklusion.    

 

Vi kan pege på mange tendenser, der underbygger den pointe, men vi vil fremhæve den af dem, som giver os allerstørst håb og optimisme: At bæredygtighed er blevet topprioritet hos flere og flere virksomhedsledere, og at de prioriterer den alene for bæredygtighedens skyld. Det kan måske virke lidt banalt, men det er det ikke. Der er tale om et meget stort skifte i det mindset, der præger beslutningstagere.  

 

For selvom økonomisk bæredygtighed i sagens natur fortsat er forudsætningen for at drive forretning, er det for alvor blevet stuerent at tale med topledere om bæredygtighed i øverste potens: hvordan kan ens virksomhed blive regenererende. Eller med andre ord: hvordan sikrer man, at ens virksomhed efterlader omgivelserne i en bedre tilstand end før.  

Det er svært!  

 

Men det vigtigste første skridt er allerede taget, idet at vi kan have samtalen, og at virksomhedslederne er dem, der selv bringer den på banen. Derfor ser vi også brugen af FNs verdensmål bevæge sig ind i en ny fase. Rigtig mange virksomheder har allerede taget Verdensmålene til sig. De er blevet det fælles sprog, vi bruger til at vise, hvad vi som virksomhed gør allerede for at bidrage til en bedre verden. Nu ser vi også i stigende grad, at virksomhederne bruger Verdensmålene til at identificere, hvor de burde bidrage og ikke allerede gør det. Den proces kan være rigtig svær at komme igennem og her er vi som organisation også i gang med en omstillingsproces, så vi kan støtte virksomhederne. 

 

Med forholdsvis simple værktøjer er vi i FSC Danmark begyndt at tackle denne fase af bæredygtighedsarbejdet sammen med vores medlemmer. Vi tror nemlig på, at den holistiske tilgang til bæredygtighed, hvor certificering alene ikke længere er nok, kommer til at vokse i 2020 og at vi er nødt til at kunne tilbyde et seriøst setup for at hjælpe vores virksomheder videre ind i den næste fase. En fase, vi i øvrigt ikke kan få armene ned over, at vi er nået til.  

 

Søren Dürr Grue                                       Loa Dalgaard Worm 
          Direktør
                                          Direktør, strategi & udvikling